Το βιβλίο χρειάζεται τη στήριξή μας

 

Δεν είναι και OLYMPUS DIGITAL CAMERAπολύ ευοίωνη η κατάσταση στην εγχώρια αγορά βιβλίου, καθώς τα σημεία πώλησης παρουσιάζουν μείωση τζίρου που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 80%. «Τα βιβλιοπωλεία παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή μείωση τζίρου, η οποία ξεκινά από το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 80%» λέει στο Βήμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), Γ.Κωνστανταρόπουλος. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι έχουν σταματήσει όλες οι εκτυπωτικές διαδικασίες γιατί δεν υπάρχει χαρτί διαθέσιμο με τους παλαιούς όρους πίστωσης. Αρκετοί εκδοτικοί οίκοι έχουν δώσει αναγκαστική άδεια στους εργαζόμενούς τους και κινούνται με προσωπικό ασφαλείας. 

 

Στην πρόσφατη περίοδο Απριλίου-Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο οι εκδότες προετοιμάζονταν ως συνήθως για το καλοκαίρι, «τα πράγματα ήταν ήδη συγκρατημένα δεδομένης της μειωμένης παραγωγής, και μιλάμε για μια μείωση της τάξης του 40%» σημείωσε ο Χρήστος Λαράς, αντιπρόεδρος της Rifpa που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο του εμπορικού χαρτιού.

«Στην παρούσα φάση εμείς μπορούμε μόνο να εξυπηρετήσουμε μικρές ανάγκες του λιανεμπορίου, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μια μεγάλη δουλειά, αν θέλει δηλαδή ένας από τους μεγάλους εκδότες να προχωρήσει σε μια καινούργια έκδοση.

» Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκδότες έκαναν εισαγωγή. Τώρα, μη μπορώντας να στείλουμε εμβάσματα στο εξωτερικό, δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Νομίζω ότι θα περάσει πολύς καιρός για να καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση που ήδη δεν ήταν καλή, και αναφέρομαι σε όλο τον κλάδο» κατέληξε.

Μήπως ήρθε η στιγμή να στηρίξουμε περισσότερο το βιβλίο εμείς οι βιβλιοφάγοι;

Πηγή: in.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.