Νέα…

 

Η λογοτεχνική διάσταση του Νταβός

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός συγκεντρώνει αυτές τις ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, καθώς οι ισχυροί όλου του πλανήτη συγκεντρώνονται στη νοτιοανατολική Ελβετία προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Εκτός από το πολιτικό ενδιαφέρον γύρω από το Νταβός, υπάρχει και μία λογοτεχνική διάσταση, όπως μας ενημερώνουν οι New York Times, αφού το Νταβός είναι συνδεδεμένο με ένα από τα πιο γνωστά έργα του Τόμας Μαν, με τίτλο “Το Μαγικό Βουνό” (“The Magic Mountain”), το οποίο είχε εκδοθεί το 1924.

Στο μυθιστόρημα του Τόμας Μαν διαβάζουμε την ιστορία ενός πλούσιου νεαρού Γερμανού, ο οποίος περνά 7 χρόνια της ζωής του σε ένα σανατόριο, πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα, με τους New York Times, το βιβλίο αυτό παραμένει επίκαιρο ακόμα και σήμερα, καθώς μπορεί κανείς να το διαβάσει ως μία μεταφορά για τις ασθένειες που περνά η Ευρώπη…

Βραβεία Βιβλίου Public 2018

Τα Public παρουσιάζουν τα Βραβεία Βιβλίου Public, όπου λαμβάνουν μέρος 160 εκδότες, 2.500 τίτλοι βιβλίων και 1.800 συγγραφείς. Κάθε αναγνώστης μπορεί να συμμετέχει ψηφίζοντας τα αγαπημένα του βιβλία από τις 22 Μαρτίου στο www.publicbookawards.gr. Πέρυσι, τα Βραβεία Βιβλίου Public 2016, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς περισσότεροι από 110.000 μοναδικοί αναγνώστες, ανέδειξαν με 235.000 ψήφους τους αγαπημένους τους συγγραφείς και βιβλία, μέσα από τον μόνο θεσμό βραβείων για τα οποία ψηφίζει ο αναγνώστης. Το 2018, ο θεσμός τιμά την ανακήρυξη της Αθήνας από την Unesco ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 μέσω ενός ειδικού αφιερώματος για τους «Λογοτέχνες της Αθήνας».

Ευρωκοινοβούλιο: Μείωση ΦΠΑ στα e-books

Οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα τα ηλεκτρονικά βιβλία μετά τη σημερινή γνωμοδότηση του ΕΚ που ζητά να επιτραπεί στα κράτη μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ για τα εν λόγω βιβλία. Η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να επιβάλουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία, ευθυγραμμίζοντάς τον έτσι με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα έντυπα μέσα (βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά), εγκρίθηκε από το ΕΚ στη σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια (590 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 10 αποχές).

Βιβλία για το καλοκαίρι που προτείνει ο Bill Gates

Ένας από τους πιο πλούσιους και επιτυχημένους ανθρώπους στον πλανήτη, ο συνιδρυτής της Microsoft, είναι σίγουρο ότι ξέρει να διαλέγει το τι να διαβάσει. Κατά την προσφιλή του τακτική, ο Bill Gates παρουσιάζει και φέτος τη λίστα με τις αναγνωστικές του προτάσεις για το καλοκαίρι και αξίζει να της ρίξουμε μια ματιά. 

Τι θα παρουσιάσει ο Ιανός στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται προ των πυλών και οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι είναι έτοιμοι για μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Από τις 11 έως τις 14 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη οι εκδόσεις Ιανός περιμένουν το κοινό στο Περίπτερο 15, Stand 11 με τις ακόλουθες εκδηλώσεις. 

Τίτλοι τέλους για το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη

eleftheroudakis endΤην Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει για το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη ένα τέλος και ταυτόχρονα μία (νέα) αρχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, στην οποία σημειώνονται τα ακόλουθα: “Μετά από λειτουργία πάνω από 100 χρόνια στο χώρο του βιβλίου και 21 χρόνια στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, κλείνουμε το βιβλιοπωλείο μας και σκεφτόμαστε “έξω από το κουτί”, συμμετέχουμε στο διεθνή προβληματισμό με θέμα το βιβλίο και προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μας “βιβλιοπωλείο”, αλλά αρνούμαστε να το κάνουμε, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας”.

Οι Τέσσερις εποχές σε ένα ποτήρι

eroteran fbΕίμαστε έτοιμοι για ένα ακόμα ενδιαφέρον event με σκοπό την προώθηση της ποιητικής συλλογής “Τέσσερις Εποχές σε μια μέρα”. Σε συνεργασία με το πανέμορφο μπαράκι “Ερώτ’ Εράν” στον κεντρικό πεζόδρομο της Αγιάς, Λάρισας, ετοιμάζουμε τα cocktails των Τεσσάρων Εποχών, ενώ εγώ θα βρίσκομαι εκεί για να υπογράψω όσα αντίτυπα του βιβλίου θέλουν να αγοράσουν οι παρευρισκόμενοι. 

H δεύτερη φάση των βραβείων Βιβλίου Public

books generalΤα βραβεία Βιβλίου Public μπαίνουν στη δεύτερη φάση τους μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 132.457 αναγνώστες. Οι τελικές δεκάδες σε κάθε κατηγορία είναι έτοιμες και το κοινό είναι αυτό που θα αναδείξει τους τελικούς νικητές σε κάθε κατηγορία. Οι “Τέσσερις εποχές σε μια μέρα” δεν κατάφεραν να περάσουν στη δεύτερη φάση, στην κατηγορία Ελληνική Ποίηση στην οποία ήταν υποψήφιες.

Παρόλα αυτά, δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω όλους τους αναγνώστες που με στήριξαν με την ψήφο τους! Σημαίνει πολλά για εμένα η στήριξή σας, με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο. 

Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες

ena_poiima_gia_tous_prosfigesΗ πανελλήνια εκδήλωση “Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες” θα πραγματοποιηθεί σε 25 πόλεις και νησιά της Ελλάδας, στις 21 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών με συνδιοργανωτές την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ και το Δίκτυο Εθελοντών που αναμένεται να λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα και να έχει διεθνή αντίκτυπο, καθώς θα την αναλάβει και θα την διαχειριστεί το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης (World Poetry Movement) με έδρα το Μεντεγίν, ενώ εμπλέκεται και το ΡΕΝ International.

Συμμετέχουν πολλές χώρες από όλες τις ηπείρους. Η Ελλάδα θα βρεθεί στο κέντρο του ποιητικού ενδιαφέροντος, διότι μέσω της ποίησης θα καταδείξει την ουμανιστική της πλευρά.

Διάκριση για τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ

bibliothiki apthΜία σημαντική διάκριση πέτυχε η βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως μας ενημερώνει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, όπου αναφέρεται ότι στο πλαίσιο του 13ου διεθνούς διαγωνισμού «IFLA BibLibre International Library marketing award 2016», η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες θέσεις προβολής και προώθησης βιβλιοθηκών.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA), κάθε χρόνο,  βραβεύει τις δέκα καλύτερες δράσεις που προωθούν τις βιβλιοθήκες και το έργο τους. Φέτος, η δρ​άση ThessWiki, με την οποία συμμετείχε η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, συμπεριλήφθηκε στις καλύτερες δέκα δράσεις παγκοσμίως μεταξύ 71 προτάσεων από 26 χώρες. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.