Τι θα παρουσιάσει ο Ιανός στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται προ των πυλών και οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι είναι έτοιμοι για μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Από τις 11 έως τις 14 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη οι εκδόσεις Ιανός περιμένουν το κοινό στο Περίπτερο 15, Stand 11 με τις ακόλουθες εκδηλώσεις. 

 

Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 και ώρα 21:00, στην αίθουσα ΒΑΒΕΛ-Περίπτερο 15, οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Λεωνίδα Ζησιάδη με τίτλο Συμεών ο πρόσφυγας, με αφορμή την κυκλοφορία της 2ης έκδοσης. Θα μιλήσουν οι Γιώργος Αναστασιάδης Ομότιμος καθηγητής Νομικής Α.Π.Θ., Λέων Ναρ Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας-συγγραφέας. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρίνα Ζησιάδου-Θεοφίλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένας καταφρονεμένος πρόσφυγας της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο «τουρκογεννημένος», ο «τουρκοβαφτισμένος», ο «αλλόφωνος», ο «αλλόπιστος», δείχνει σ’ όλους τους ελλαδικούς Έλληνες, στους «ντόπιους», ποιος είναι ο αληθινός πατριωτισμός. Ένας μυστικοπαθής και αντιφατικός Ανατολίτης, που αναδείχθηκε (όπως και τόσοι άλλοι συμπατριώτες του) στην οικονομική κορυφή της χώρας, χωρίς να ξεχάσει το χρέος του στην κοινωνία. «Ζημιογόνο αγέλη των προσφύγων» τους χαρακτήρισαν κάποιοι μεγαλοκαλαµάρηδες της εποχής, «τουρκόσπορους που μολύνουν την Ελλάδα και τους αληθείς Έλληνας». Να προσέξουμε! Γιατί η ίδια αδικία, µε λίγες παραλλαγές, φαίνεται να επαναλαμβάνεται και σήμερα.

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ώρα 10:00 παρουσιάζονται στην Αίθουσα ΝΟΤΟΣ-Περίπτερο 13, οι “Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης”, για τις οποίες θα μιλήσουν οι: Έλλη Χρυσίδου Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καβάλα Ιστορικός, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Καίτη Τσαρουχά-Κομψοπούλου. Τη συζήτηση συντονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), Νίκος Καρράς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Στο βιβλίο αυτό ο Σπύρος Κουζινόπουλος εστιάζει την έρευνά του σε περιόδους και γεγονότα που σηµάδεψαν αρνητικά τη ζωή της Θεσσαλονίκης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Κάνοντας ευρεία χρήση µαρτυριών και ντοκουµέντων, επιχειρεί να φωτίσει µια σειρά από µελανά στίγµατα που κηλίδωσαν την ιστορική διαδροµή της µακεδονικής πρωτεύουσας και της γύρω περιοχής, και είναι εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό. Οι σφαγές προκρίτων, αγωνιστών και αµάχων, ως αντίποινα για τη συµµετοχή στην Επανάσταση του 1821, και η πεισµατική στάση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεµο, η οποία λίγο έλειψε να στοιχίσει στην Ελλάδα την απώλεια της Θεσσαλονίκης, είναι οι δύο πρώτοι σταθµοί αυτής της ιστορικής έρευνας.

Ακολουθεί η δράση της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ κατά το Μεσοπόλεµο, που κορυφώθηκε µε τις ανατριχιαστικές επιθέσεις κατά των Εβραίων της πόλης και τον εµπρησµό του συνοικισµού Κάµπελ. Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια και το κύµα των πολιτικών διώξεων από τη δικτατορία του Μεταξά, καθώς και η αποτρόπαιη «τελετή» της καύσης χιλιάδων βιβλίων µπροστά στο Λευκό Πύργο, αποτελούν την επόµενη «µελανή κηλίδα», ενώ η συνέχεια ανήκει στο ναυάγιο του ατµόπλοιου «Χειµάρα» που το 1947 παρέσυρε στον υγρό τάφο του 383 επιβάτες, στην πλειονότητά τους Θεσσαλονικείς. Τα τελευταία κεφάλαια είναι αφιερωµένα, το ένα στην τροµοκρατία που υπέστησαν οι δηµοκρατικοί πολίτες στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία την περίοδο των εκλογών «βίας και νοθείας» του 1961, και το άλλο στη ζοφερή περίοδο της χούντας του 1967, µε τις συλλήψεις, τα φονικά βασανιστήρια αλλά και τους ατελείωτους καταλόγους των χιλιάδων Βορειοελλαδιτών που εξορίστηκαν στη Γυάρο.

Ο συγγραφέας, µετά το τελευταίο του βιβλίο, Οι µεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, ρίχνει για άλλη µια φορά φως στη «σκοτεινή» πλευρά της ιστορίας της πρωτεύουσας του Βορρά, ώστε να µην ξεχαστούν γεγονότα από τα οποία όλοι –και ειδικά οι νεότερες γενιές– έχουν να διδαχθούν πολλά.

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, ώρα 18:00 θα γίνει η υπογραφή βιβλίου “Καταδικασμένη να είμαι σπάνια” της Αγάπης Ντόκα, στο Περίπτερο 15-Stand 11-Δ.Ε.Β.Θ.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο λύκος υπάρχει στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας για να µας δείξει τους ανθρώπους που πρέπει να προσέχουµε. Το πριγκιπόπουλο στην ιστορία της Σταχτοπούτας υπάρχει για να µας δείξει ότι ζει εκεί έξω κάποιος ιδανικός για κάθε κοπέλα. Τα τρία γουρουνάκια υπάρχουν για να µας δείχνουν πώς πρέπει να χτίζουµε τη ζωή µας, για να µην µπορεί κανείς να γκρεµίσει τους κόπους µας. Το ασχηµόπαπο υπάρχει για να µας δείξει ότι πίσω από κάθε φαινοµενικά άσχηµο άνθρωπο κρύβεται ένας κύκνος που εµφανίζεται µε τον καιρό. Η µάγισσα στην ιστορία της Χιονάτης υπάρχει για να µας δείξει ότι οι προθέσεις των ανθρώπων δεν είναι πάντα αγνές.

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, ώρα 12:00 στην Αίθουσα ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ-Περίπτερο 13, o Χρήστος Γιανναράς παρουσιάζει το βιβλίο του “Να επαναστατήσει η αξιοπρέπεια”.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η αξιοπρέπεια: ένα σιωπηρό, άκρως διακριτικό, χωρίς οργανική δομή και διακηρύξεις, χωρίς ηγεσία, λαϊκό κίνημα. Θεωρητική ραχοκοκαλιά και άξονας συνοχής του «κινήματος», η Γενιά του ’30: οι Δοκιμές του Σεφέρη, τα πεζά του Ελύτη, ο Θεοτοκάς, ο Πικιώνης, ο Τσαρούχης, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, ο Εγγονόπουλος, ο Γκάτσος, ο Μάνος Χατζηδάκις. Άλλη υποδομή της ελληνικής αξιοπρέπειας δεν διαθέτουμε. Η Γενιά του ’30 έδειξε ότι, για το ριζικά αποτυχημένο, θλιβερό και κωμικό μεταπρατικό μας κρατίδιο, εκσυγχρονισμός σημαίνει εξελληνισμός. Ενεργό μετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι εγγυάται ο ελληνοκεντρισμός, όχι ο πιθηκισμός και η ξιπασιά.

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, ώρα 18:00 στην Αίθουσα ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ-Περίπτερο 13, o Δημήτρης Σκαραγκάς παρουσιάζει το βιβλίο του Μίλα!… Γιατί δεν μιλάς;. Θα μιλήσουν οι: Κλεάνθης Γρίβας ψυχίατρος, Σωκράτης Δεληβογιατζής Καθηγητής Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.-Διευθυντής του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής έρευνας πάνω στο φαντασιακό, Παντελής Σαββίδης δημοσιογράφος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας δεν είναι πάντα δυνατή. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της δυσλειτουργίας στο επίπεδο της επικοινωνίας μεταξύ των μελών τους. Τα παιδιά αναπτύσσονται μέσα σε ομάδες ισχυρής επιρροής, με κυρίαρχη αυτή της οικογένειας. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα νεαρά άτομα επηρεάζει και συμβάλλει άμεσα και ουσιαστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Κύριος στόχος κάθε οικογένειας θα έπρεπε να είναι η ελευθερία έκφρασης κάθε μέλους της, καθώς και η κατανόηση και η αποδοχή του άλλου. Η οικογένεια δεν πρέπει να είναι ένα «εργαστήρι» παραγωγής αντιτύπων της κυρίαρχης προσωπικότητας ενός μέλους της. Όταν η επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας εξαντλείται στον «αγώνα» των γονιών για την επιβολή των απόψεών τους και της εξουσίας τους, τότε είναι βέβαιο ότι τα παιδιά αυτής της οικογένειας θα καταπιεστούν, θα κακοποιηθούν συναισθηματικά και νοητικά, και θα στερηθούν τη δυνατότητα να διαμορφωθούν μέσα από τις εμπειρίες τους. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες που οι γονείς θεωρούν τους εαυτούς τους αλάθητους, έχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν στο μέλλον ψυχολογικά προβλήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.